Hämta inspiration

sep
16

Hämta inspiration

Det finns massor av inspiration att hämta när du planerar för din trädgård. En bra början är att titta på de många olika typer av trädgårdar som finns. De två mest berömda och populära stilarna är engelsk trädgård och japansk trädgård. Den engelska trädgården är vanligtvis full av perenner, rosor, buskar och träd med fylliga gröna gräsmattor. Här fyller man rabatterna med alla sorters blommor, färger och dofter och många gånger ser rabatten ut som en stor härlig bukett. Buskar och träd ger grön svalka medan höga och låga häckar ger avgränsningar. Ofta består de större trädgårdarna av olika rum med varierande teman som knyts samman av slingrande stigar av grus eller sten. Klätterväxter är en stor del av den engelska trädgården och det finns ofta sektioner där de får växa och slingra fritt. Ibland kan trädgården kanske se något vildvuxen ut, men man jobbar med olika färger, höjder och struktur på bladen. Även om växterna är planterade tätt ihop är det för att skapa en harmoni och förhöja skönheten. Här har man gärna en örtträdgård där man fritt kombinerar kryddväxter och medicinalväxter. Givetvis har den lite större engelska trädgården fruktträd och grönsaksland.

Japansk trädgård

Den Japanska trädgården är däremot oerhört välplanerad med blommor, mossa, träd och buskar. En mycket berömd japansk typ av trädgård är Zen trädgården. Detta är egentligen en trädgård för meditation och ytan är fylld av grus som krattas i olika mönster mellan naturstenar och större bonsai tallar. Den egentliga japanska trädgården är fylld med blommor och grönska. Vatten är en viktig del av den japanska trädgården som kan bestå av en bäck med ett litet vattenfall av natursten eller en damm med karpfiskar. Utmärkande är de vackra dekorativa broarna.

Japanska trädgårdar är oerhört välplanerade, trimmade och påminner ibland om ett perfekt miniatyrlandskap. Man eftersträvar att vara så naturtrogen som möjligt samt att det finns harmoni och samspel. I grunden är den japanska trädgården enkel, stilfull och man får inte plantera för många växter och blommor. Kanske raka motsatsen till den Engelska trädgården. Syftet är att skapa en rogivande oas som ger lugn i skydd från omvärlden. En japansk trädgård blir aldrig färdig och är konstant föränderlig. Man arbetar med stenblock och stenar från naturen gärna täckta med fyllig grön mossa. Japanska trädgårdar är inte bara mossa, stenar och gräs utan innehåller fantastiskt vackra blommor som exempelvis pioner och azaleor.

About niclas