Planera din trädgård

okt
11

Planera din trädgård

Att planera en trädgård är väldigt roligt och i första början bör man helt enkelt drömma och låta fantasin flöda. Skriv gärna ner vilka växter du vill plantera, vilka blommor du vill ha i din trädgård och vilken funktion din trädgård ska uppfylla. Har du barn som kommer att leka i trädgården? Har du hund som kan komma att gräva i rabatten eller tugga på växter? Planerar du gäster och grillfester på sommarkvällen eller är du en trädgårdsfantast som vill designa en högst personlig och fantastisk blommande oas? Det är inte svårt att designa en trädgård och om du har en stor tomt kan det vara bra att arbeta stegvis. Med detta menas att du delar tomten i sektioner och arbetar sedan med en del i taget. Oavsett om du startar en helt ny trädgård från första början eller har en gammal trädgård som behöver piffas upp och omformas efter dina önskemål är det alltid rekommenderat att ha en planering för din trädgård.

Att tänka på

Trädgårdsintresset är väldigt stort i Sverige och de allra flesta älskar att välja och plantera sina växter själva. När du planerar bör du dock titta på vilken typ av tomt du har, vilka de naturliga förutsättningarna är och vilken typ av jord som finns. Växer det stora lövträd eller tallar på tomten? Vilken del av trädgården har morgonsol och eftermiddagssol? Finns det skuggiga eller vindskyddade partier i trädgården? Behöver du skydd från insyn vid tomtgränsen? Kommer du att anlägga ett grönsaks- eller jordgubbsland? Planerar du för en uteplats med grill, ett lusthus, en damm med fiskar och vattenfall? Om du har barn kan du behöva avsätta en stor del av tomten där barnen kan leka, kanske en lekstuga och en pool under de varma sommardagarna.

Planera för blommor och växter

När du väljer växter och blommor är det viktigt att planera för hela säsongen. Ett bra tips är att exempelvis börja med lättodlade vårlökar med vackra vårblomster, perenner som blommar hela sommaren, klätterrosor som blommar på sensommaren och slutligen buskar med löv som förvandlas till sprakande varma färger under hösten.

Det finns väldigt få saker i en trädgård som man inte klarar att göra själv. Om du till exempel vill ha en damm med vattenfall är det för många enklare att anlita hjälp. Det finns idag oerhört vackra och stilfulla trädgårdsmöbler, krukor, hinkar, lyktor och andra dekorationer att välja mellan för trädgården. Kom även ihåg trädgårdens belysning som ger en vacker effekt. Även här finns mycket att välja på när det gäller både design och funktion. Man kan designa en lättskött trädgård som inte kräver mycket tid att sköta eller kanske skapa en trädgård där entusiasten kommer att spendera mycket tid.

About niclas