Bli med växthus

jun
01

Bli med växthus

Många önskar sig ett växthus att kunna driva upp små plantor i om våren, eller kanske till och med odla vindruvor. Grönsaker som mår extra bra i växthus är tomater, gurka och melon. Även chili och paprika tycker om extra värme och skydd.

Det finns en hel del växthus att välja mellan, alltifrån små till stora och expanderbara. Materialen skiljer sig också åt. Det finns växthus i glas och olika plastmaterial. En del står direkt på marken, kanske på en enkel trästomme, medan andra kan ha en murad grund. Vilket man väljer beror till stor del på vad man ska använda växthuset till. Man kanske vill kunna sitta bland grönskan och ta en fika eller bara ha det för odling helt enkelt. Har man barn kan man inreda växthuset med ett lågt planteringsbord så barnet kan få hjälpa till. Det finns ingenting så tillfredsställande som barnets glädje när det lilla solrosfröet börjar gro. Är barnet väldigt litet kan det titta på när mamma eller pappa planterar från sin plats i den portabla bilbarnstolen. Om en sådan inte redan finns går den att beställa genom Big Baby med en rabattkod för ett bra pris.

Gräva eller inte gräva

I ett växthus kan man välja att ha bäddar med öppen jord att plantera i. Den största nackdelen med den varianten är att jorden kan behöva bytas då och då. Vill man inte ha bäddar kan man istället välja att plantera i olika behållare som till exempel hinkar och krukor. Fördelen med detta är att de är flyttbara. En nackdel är att jorden torkar upp fortare och man måste vattna oftare. Har man lagt stengolv i växthuset blir behållare det enda alternativet. Har man däremot byggt ett enkelt växthus av bågar och byggplast direkt på gräsmattan kan man bygga bäddar med blöta tidningar i botten och göra “limpor” av jord och kompost att plantera i. Ingen grävning och minimalt med ogräs.

About niclas