Blommande buskar och träd

jan
06

Blommande buskar och träd

Vad vore en trädgård utan buskar och träd? Dessa fantastiska blommande buskar och träd ger din trädgård volym, väggar, tak och skugga. Det finns många underbart vackra blommande buskar och träd att välja mellan som dessutom ger skönhet åt alla årstider. När du arbetar med buskar och träd kan du mixa, matcha och kombinera på samma vis som när du väljer blommor för din rabatt. Enda skillnaden är att du nu arbetar med större växter och får tänka mer på bredd och höjd.

Du kan gärna matcha blomningen så att du får blomning från tidig vår till höst. För vårens blomning gäller exempelvis magnolia, näsduksträd, trollhassel och prydnadskörsbär. För blomning till hösten gäller bland annat japansk skenkamelia, sammetshortensia, syrenhortensia och japansk gaffelolvon. En fördel med buskar och träd som blommar är att de behöver väldigt lite skötsel. Du kan behöva ta bort torra grenar ibland eller göra lättare beskärning vid tillfälle. Här behöver du egentligen bara se till att växterna får gott om vatten och näring för att kunna blomma vackert i åratal.

Klassiska och vackra blommande buskar

Syrén är en klassiker som de flesta med rätta vill ha i sin trädgård. Bondsyren användes förr för att skapa sköndoftande bersåer i trädgården. I dag finns massor av härligt doftande och vackra syrener att väja mellan. Den vanliga syrenens blommor är vanligtvis lila eller vita och blommar i början av sommaren. Nu finns flera variationer av färger från mörkt blå, till gula eller rödlila sorter med större blommor och fler blomklasar som bland annat “Andenken an Ludwig Späth”.

Inte att förglömma är de fagra azaleorna som finns i fantastiskt vackra färger. De kan tyckas sköra, men är faktiskt väldigt tåliga. Rhododendron är också en fantastiskt vackert blommande buske som också finns i flera olika färger. Många kombinerar azaleor och rhododendron i sin trädgård vilket skapar ett blomsterhav när de blommar. Dessa skönheter är enkla att sköta och behöver i stort sett samma skötsel. En nykomling som är mycket uppseendeväckande är buskpionen med sina sagolika stora blomster. Dessa kommer från Tibet och Kina och blommar i början av sommaren. Blommorna själva varierar och finns i olika nyanser av purpur och rosa samt vitt. Pionen växer långsamt och det kan ta lång tid innan den blommar. Förutom alla vackra blommande buskar finns det många buskar som planteras i trädgården för sina vackra blad. Mest eftertraktade är buskar som ger sprakande höstfärger såsom björkspirea, olika korneller och svartaronia.

About niclas