Gammaldags trädgård

dec
14

Gammaldags trädgård

Under 1830-talet tog traditionen att ha en trädgård fart. I och med skiftesreformen fick bönder egna torp med plats för en liten fin trädgård vid stugan. Även den senare egnahemsrörelsen bidrog till ett ökat trädgårdsintresse. I början var det mestadels nyttoväxter som odlades eftersom behovet att odla ätbara växter och grönsaker styrde. Så småningom fick även blommor och buskar plats i de gamla trädgårdarna varav många trädgårdar finns bevarade (helt eller delvis) idag. En gammaldags trädgård är vacker, romantisk och lättskött – vanligtvis fylld med blommor, träd, fruktträd och buskar som inte är krävande.

Mormorsblommor

För dig som inte är bekant med vad som menas med mormorsblommor handlar det vanligtvis om buskrosor och äldre typer av perenner. Dessa växter odlades under 1800-talet ända fram till 1900-talets mitt. Namnet indikerar blommor som odlades när mormor var barn eller kanske ännu tidigare. Mormorsblommor eller mormorsväxter kallas även torparväxter. En fin gammal trädgård ger en härligt romantisk och tidlös känsla. Du kan skapa en stark torparkänsla när du planterar växter med historia. Dessa plantor har funnits i gamla trädgårdar sedan lång tid tillbaka, som exempelvis strandbinka “Fru Frida Lindström”, brunröd daglilja “Frösvidal” och brittsommarastern “Axel Tallner”.

Atmosfär

En gammaldags trädgård behöver inte vara strikt historisk. Det handlar i många fall om att återskapa atmosfären av en gammal trädgård. Gamla växter som till exempel stjärnflocka kan varieras med nyare sorter som har en annan blomfärg än den ursprungliga blomman. Ett tips är att plantera småblommiga perenner (som exempelvis stjärnflocka) tillsammans med den vackra storblommiga pionen för att skapa fina kontraster. Gammaldags trädgårdar är perfekta för bondgårdar. Bönder har en stor arbetsbörda och lite tid över för trädgårdsarbete. En trädgård som designats med gamla växter är lättskött och kräver mycket lite tid. För att underlätta arbetet för en modern bonde behövs en bra maskinpark. Hos Blinto nätauktioner kan du både köpa och sälja maskiner enkelt och tryggt. Här kommer du att hitta bra lantbruksmaskiner till fördelaktiga priser. Skapa ett konto och börja lägg bud på auktioner som du är intresserad av. På varje objektsida kan du se hur många som deltar och vad det aktuella budet är. Blinto är redo att hjälpa dig komma igång eller svara på eventuella frågor.

Bevara fina gamla trädgårdar

I Sverige byter torp, hus och fritidshus ägare varje år. De nya ägarna vill gärna renovera huset genom att byta ut det gamla mot nytt och fräscht. Tyvärr sker denna renovering många gånger även med den gamla trädgården där plantor och buskar rivs upp för att planera för bilplats och trädäck. Träd sågas ner, grusgångar beläggs med stenplattor och rabatter förvandlas till gräsmatta. Risken är att stora värden förstörs och det är viktigt att istället bevara delar av eller hela den gamla trädgården. Gör en inventering av trädgården för att se vad som kan vara kvar och bevaras, hur trädgården kan förbättras med moderna växter och blommor samt vilken del av trädgården som kan användas för annat.

About niclas