Grodda och odla skott

jun
20

Grodda och odla skott

Det krävs inte så mycket saker, eller kunskap, för att kunna odla grönsaker inomhus. Med lite jord, krukor eller gamla tetraförpackningar och frön kommer du långt.

Vill du börja odla grönsaker, men saknar trädgård? Misströsta inte, det finns en hel del som går utmärkt att odla inomhus, året om. Groddar och ärtskott är både enkelt att odla inomhus och därtill otroligt nyttigt.

Groddar

Något av det enklaste att odla är groddar och det är också den typ av odling som lönar sig mest ekonomiskt. Att köpa färdiga groddar är betydligt dyrare. En förpackning groddar på 100 gram kostar runt tjugolappen. Väljer du att grodda själv får du ut otroligt mycket mer för bara någon krona.

Så här groddar du

Välj vad du vill grodda, till exempel någon torkad baljväxt eller alfalfafrön. Blötlägg i en bunke i minst tolv timmar (till exempel över natten). Häll därefter ut vattnet och skölj groddarna i en sil eller i ett särskilt groddkärl varje morgon och varje kväll. Efter tre till sex dagar har du ätfärdiga groddar.

Ärtskott

Ärtskott är, precis groddar, också mycket billigare att odla själv än att köpa i butik. För att odla ärtskott behöver du torkade gula ärtor, jord, sprayflaska och krukor. Ett alternativ till att använda krukor är ursköljda tetraförpackningar.

Så här odlar du ärtskott

Fyll krukor eller ursköljda tetraförpackningar med jord. Spraya lite vatten. Lägg dit ett lager med torkade gula ärter och peta ner dem lite grann. Ärterna ska dock inte täckas helt av jord. Spraya med vatten tio gånger på varje kruka eller tetraförpackning. Därefter sprayar du varje morgon och kväll. Efter ungefär fem dagar kommer de första skotten upp och efter fjorton dagar är de redo att skördas. Då klipper du av skott precis ovanför jorden. Fortsätt att vattna morgon och kväll så kommer de att växa till sig igen. Det kan du upprepa tre gånger innan du sätter en ny omgång.

About niclas