Gröna och blommande klätterväxter

dec
14

Gröna och blommande klätterväxter

När man planerar och arbetar med en trädgård bör man titta på snabbväxande klätterväxter som kan fylla många funktioner. Du kanske behöver en grön vägg mot gatan eller grannen för att skydda mot insyn. Klätterväxter är perfekta för att skärma av trädgården eller för att skapa skugga. Den klassiska användningen är att plantera klätterväxter utmed husväggar, murar och staket. Det finns en del gröna klätterväxter att välja mellan som alla växer väldigt snabbt. Här kan du exempelvis välja mellan pipranka, vildvin och humle.

Den klassiska murgrönan är en vacker grön klätterväxt. Trots att det kan vara en enkel lösning att plantera murgröna utmed husfasaden är det inte rekommenderat eftersom de kan komma att skada väggen inom några år. Däremot kan man exempelvis skapa portaler i trädgården med pipranka. Eftersom den även klarar skugga är den ett bra val för att skapa en grönskande uteplats. Humle föredrar att växa mot en spaljé, men planteras traditionellt med tre störar som lutas mot varandra. Humle är dessutom utmärkt att odla som skydd mot insyn eftersom den har stora vackra gröna blad. Kom ihåg att klätterväxter inte alltid måste klättra utan de kan med fördel även planteras som marktäckare.

Blommande klätterväxter

Det finns idag ett stort sortiment av vackra blommande klätterväxter med fantastiska färger och dofter. Klättrare är oerhört populära som trädgårdsväxter, dels för att de växer snabbt, blommar länge och dels är lätta att plantera. Klematis finns i många olika variationer och färger som man gärna kan plantera tillsammans för att åstadkomma en fantastisk effekt. I motsats till murgröna kan man gärna plantera klematis utmed husväggen och låta den klättra upp för en spaljé.

Ett annat tips är att sätta upp genomskinlig fiskelina för din klematis att klättra på. Fiskelinan gör att man inte kan se vad klätterväxten klättrar på som ger ett vackert och spännande resultat. Det finns som sagt hundratals olika sorter av klematis att välja mellan och man kan gärna mixa och matcha mellan de olika färgerna och formerna av denna klättrare för att skapa spännande effekter. Klematis kan klättra uppför och försköna en pergola, en spaljé och till och med ett fruktträd.

Kaprifol är en växt som doftar underbart särskilt framåt kvällen. För den som vill ha doft på försommaren blommar Lonicera caprifolium eller äkta kaprifol. Lonicera periclymenum eller vildkaprifol ger även den en underbar doft, blommar längre och något senare under sommaren. Det finns några olika sorters vildkaprifol att välja mellan, men dessa klättrare kommer att ge doft till en trädgård under hela sommarsäsongen. Rosor är också uppskattade klättrare och det finns flera olika tåliga sorter som växer snabbt. Några av de mest populära klätterrosorna är den undersköna Flamentanz och vackra Polsjärnan samt New Dawn. Till skillnad från klätterväxter behöver rosor hjälp att klättra och de behöver bindas upp.

About niclas