Grönsaksland och spännande tomater

jun
21

Grönsaksland och spännande tomater

Att odla ett egna grönsaker är väldigt omtyckt. Att äta egen färskpotatis, färska solmogna tomater och sallad från grönsakslandet är en välsmakande lycka. Det är inte särskilt svårt att odla grönsaker men det krävs ett soligt läge för ditt land. Man kan anlägga ett grönsaksland på olika sätt eller kombinera olika metoder om man vill, kanske beroende på vad man odlar. Traditionellt skapar man en upphöjd bädd på marken, men det har blivit populärt att använda pallkragar för att höja upp trädgårdslandet. Pallkragen ramar in jorden, skapar djup och god fukthållning samt snabb uppvärmning av vårsolen. Att odla grönsaker kräver en hel del arbete med allt från förberedelse av jorden och bäddarna, förkultivering och sådd, gödning och vattning. Du kan använda vanlig planteringsjord gärna tillsammans med kompost och stallgödsel

Spännande med tomater

>Att odla tomater över sommaren är populärt, men idag kan du göra din tomatodling enastående och spännande. Nya och fantastiskt roliga tomatsorter finns att köpa idag som exempelvis “Banana Legs” som är en långsträckt gul tomat eller “Elbertha Girl” som är orangespräcklig och luden. En amerikansk tomatsort kallad “Yellow Stuffer” som är tom invändigt och passar utmärkt att fyllas med andra välsmakande primörer till en god sallad. Varför inte en svartröd “Kumato” för att imponera?

Vi i Sverige är vana vid ett fåtal tomatsorter, men det finns tusentals sorter. De små vinbärstomaterna som kan ätas som godis, plommontomater som kan användas i såsen eller gula tomater till sommarsalladen. Att odla tomater är inte komplicerat och plantan kräver inte mycket.

Tomater kan växa i en trädgård och trivs bäst på en solig och vindskyddad plats. Tomater behöver porös, näringsrik och väldränerad jord för att trivas och producera härliga solmogna frukter.

About niclas