Håll trädgården i bra skick

apr
25

Håll trädgården i bra skick

Om du är lyckligt lottad nog att ha en trädgård så behöver du jobba en del för att hålla den i gott skick. Det finns dels det löpande underhållet, och sedan en hel del säsongsbetonat. Det här blir givetvis ännu viktigare om du funderar på att flytta. En välstylad trädgård kommer driva upp värdet på ditt hus. I det fallet är det bra att redan från början vara överens med köparen om vilka växter och andra inventarier som han eller hon kan förväntas få med på köpet. Har du till exempel en stor trädgårdsfontän så kan det vara värt att lämna den för att slippa besväret. Alternativt hyra in hjälp från https://qleano.se/ och vara tydlig med vad det är som ska bäras.

Regelbundet underhåll

Du behöver givetvis klippa gräset. Det är en av de första sakerna en besökare ser. En oklippt gräsmatta ger dels ett ovårdat intryck och dels är det lätt att tappa bort saker i det. Har du fruktträd är det klokt att med regelbundenhet ta hand om fallfrukt och rutten frukt som sitter kvar på trädet. På så sätt undviker du fruktmögel och du kommer säkra nästa års skörd.

Ta också hand om alla verktyg du använt direkt. Låt inget ligga och skräpa. Tvätta bort jord, växtdelar och sav. Lägg dem sedan i ett förråd där de är skyddade från vädrets makter.

Kontrollera också dina blommor och andra växter med jämna mellanrum för att se till att de inte drabbas av bladlöss. Om de gör det, åtgärda direkt så inte problemet sprider sig.

Säsongsmässigt underhåll

Hösten och våren är arbetsintensiva årstider. På hösten behöver du ta in och olja dina trädgårdsmöbler så att de är i fint skick till nästa år. Du behöver också beskära träd samt flytta eller packa in de blommor du vill behålla som inte klarar vintern. Tänk på att rensa med måtta. Att lämna lite organiskt material kvar i rabatter och på gräsmattan är inte alltid dumt, utan kan bidra till att du skapar en bättre jordkvalitet, vilket ger dig bättre förutsättningar när det är dags att dra igång säsongen igen.

På våren ska allt ut, planteras och förberedas. Ofta behöver du göra en första klippning av häcken. Det finns också flera olika träd och buskar som vill bli beskurna nu. Om du redan i början på våren gör en första ogräsrensning så förhindrar du att de ska sprida sig. Kanske inte helt, men du minskar i alla fall

mängden ogräs. Ta också ett varv och leta efter mördarsniglar som överlevt vintern. En enda snigel kan lägga upp till 400 ägg så om du gör dig av med så många som möjligt innan de börjar föröka sig är det en kamp som inte kommer bli så hård.

Oavsett årstid finns det ett råd som alltid är gångbart: Se till att njuta av din trädgård. Låt inte allt bli arbete. Om du vet vad som ska göras när och planerar det kommer du också kunna ha många sköna stunder i hängmattan.

About niclas