Kryddväxter och örter

maj
07

Kryddväxter och örter

Allt eftersom matintresset ökar i Sverige vill många kunna odla egna kryddväxter och örter. Fördelen är att dessa växter är mycket dekorativa och lätta att odla. Namnet kryddväxt innefattar många olika växtfamiljer där vissa är perenna och fleråriga medan andra är ett- och tvååriga vilket är viktigt att tänka på när du planerar din odling. Kryddväxter och örter behöver en mullrik och väldränerad jord samt mycket värme och sol. När du börjar odla din egen örtagård kan du antingen så från frö eller köpa plantor som är färdiga att plantera. Kryddväxter får inte övergödslas eftersom de minskar i härdighet och arom. Du kan gärna använda hönsgödsel eller maskgödsel när du planterar och underhållsgödsla under sommaren med organisk växtnäring eller maskgödsel.

Olika kryddväxter

En välsmakande favorit är basilika som är en värmekrävande ört. Denna växt klarar inte kyla och låga temperaturer och odlas bäst i växthus eller på en varm plats utomhus. Basilika älskar fukt och behöver toppas regelbundet för att förgrena sig. Detta är en växt som inte får blomma eftersom smaken ändras och den slutar producera nya skott och blad. Persilja är en smakrik och nyttig kryddväxt som kan sås direkt på friland vår eller höst. Persilja är tvåårig och bör sås varje år så att du har konstant tillgång till den.

En ört som förknippas med sommaren är gräslök som är en flerårig perenn ört. Gräslöken blir större varje år och man kan dela på plantorna med tiden. Oregano är en mycket dekorativ kryddväxt som används mycket i matlagning. Detta är en flerårig perenn med vacker blomning som kommer att dra bin och fjärilar till din örtagård. Timjan är en annan uppskattad ört som också är en flerårig perennört. Timjan är även en populär växt att odla i rabatten. Koriander är lätt att så utomhus i kryddlandet och kan sås i omgångar under sommarsäsongen för att alltid kunna få blad som är färska.

En annan flerårig perenn ört är rysk dragon som kan växa sig väldigt hög när den sköts. Detta är en mycket enkel växt att så från frö och kan sås direkt i kryddlandet.Körvel är en klassisk äldre kryddväst som kan sås direkt i kryddlandet. Körvel kan sås i omgångar under sommarsäsongen och skördas innan blomning eftersom blomningen ändrar smaken. En annan härlig sommarört är dill som också kan sås i blomsterrabatten. Dill kan planteras direkt i kryddlandet och bör sås i omgångar under sommaren. Om du låter den gå i blom får du krondill. Andra härliga kryddor och örter är salvia, rosmarin, libbsticka, stevia samt citronmeliss.

About niclas