Latmansträdgård

dec
28

Latmansträdgård

Om du vill kunna odla men vill lägga ner minimalt med arbete är en balkong eller en liten uteplats vid en lägenhet ett bra alternativ. För att även de gemensamma ytorna i området du bor ska se välvårdade ut kan du diskutera med styrelsen i bostadsrättsföreningen eller din hyresvärd om hur de kan skötas på bästa sätt. Genom att anlita en professionell fastighetsförvaltare såsom Nabo för att sköta fastighetsservice och teknisk förvaltning blir omgivningarna finare och mer inbjudande. Att även anlägga fina rabatter och gröna ytor runt omkring husen gör att området blir ännu mer inbjudande och känns levande året om.

[IMAGE=dLvyMAcp9JMl.jpg]

Skapa en lättskött trädgård

[IMAGE=cvRdlocDrHC5.jpg]

Bor du i ett hus med trädgård behöver du lägga ner en del tid för att få trädgården i bra skick men det går dock att skapa en trädgård som kräver en minimal arbetsinsats. För att få en lättskött trädgård gäller det att lägga lite tid på att planera trädgården. Ett bra tips är att anlägga en stor rabatt istället för flera små eftersom det gör det enklare att rensa och klippa gräset runt omkring. Undvik att ha öppen jord i rabatter eller runt buskar eftersom det innebär ständigt rensande av ogräs. Odla istället marktäckande växter eller täck marken med tjocka lager av gräsklipp eller täckbark.

[IMAGE=ca53EMfSuIAL.jpg]

Satsa på växter som är tåliga och inte behöver vattnas eller gödslas regelbundet. Exempelvis kärleksört och lavendel är mycket tåliga växter som kräver lite skötsel. Även busken Ölandstok är en bra växt liksom Spirea och vinbärsbuskar. Alla dessa plantor klarar sig i stort sett själva när de väl har rotat sig, vilket gör att du kan resa bort på semester utan att behöva oroa dig för att komma hem till en trädgård som har vissnat bort av torka.

Gräsmattor brukar inte förknippas med lättja och många blir säkert trötta när de tänker på att de måste klippa gräset varenda vecka. Till skillnad från förr är gräsmattan idag en enkel och lättskött del av en trädgård tack vare de nya typerna av gräsklippare som har börjat säljas. Med en självgående robotgräsklippare behöver du inte lägga ner någon tid alls på skötsel av gräsmattan, vilket gör den till det självklara valet i en latmansträdgård. Även om gräsmattan blir gul och torr under heta och torra sommarmånader behöver du inte oroa dig för att den ska vissna bort. Så fort regndropparna börjar falla väcks den till liv och sätter igång att växa igen.

Med smarta val av växter och en bra planering skapar du en trädgård som inte gör dig stressad och blir ett dåligt samvete. Istället kan du lägga din tid på att koppla av i en solstol på altanen medan du njuter av att blicka ut över en grönskande och välskött trädgård!

About niclas