Odla i växthus

jun
12

Odla i växthus

Fördelarna med ett växthus är många eftersom du förlänger säsongen rejält och du kan dessutom använda växthuset under hela året. Du kan odla exotiska frukter som normalt inte klarar det svenska klimatet särskilt bra. Här har du även möjlighet att få tidiga skördar av exempelvis jordgubbar. I ett växthus kan du odla gurka, melon, tomat, kryddväxter, persilja, lök och vitlök. Många tycker om att odla vinrankor i växthus som ger vacker grönska. Att odla tropiska växter i växthus har ökat i popularitet och kan vara nog så spännande. Man kan gott påstå att användningsområdet för växthus är relativt obegränsat och att det är fantasin och kreativiteten som avgör vad som kommer att odlas där. Många vill plantera blommor, andra vill ha färska grönsaker samt örter och kryddor. Det är enkelt att odla allt från basilika, paprika, chilipeppar och även citrusfrukt i ett växthus.

Härdning av plantor

När man planterar blommor i växthus som senare ska placeras ut i trädgården gäller det att härda dem först. Samma gäller för de flesta plantor, buskar och träd som du köper. Normalt kan det ta upp till tio dagar beroende på vädret och temperaturen. Sätt ut plantan under dagen och tillbaka i växthuset för övernattning. Utöka tiden i trädgården gradvis tills dess att du anser att din växt kan stanna utomhus permanent.

För dahliaälskare är ett växthus perfekt. Du kan gärna vinterförvara dahliaknölarna i ditt växthus, men de behöver förvaras mörkt och torrt, gärna i sågspån. Under tidig vår kan du sedan plantera dahliorna i krukor och låta dem växa till sig i växthuset tills dess att det är garanterat frostfritt och de kan sättas ut i trädgården. Dahlior är otroligt vackra och blir gärna ett blickfång i trädgården. Här finns en enorm variation av både färger, form och lyster vilket har gjort dahlia till en favoritblomma hos många.

About niclas