Så får du liv i din trädgård under våren

dec
29

Så får du liv i din trädgård under våren

Det är alltid en speciell känsla när våren kommer och man kan börja påta i trädgården igen. Kanske har du precis flyttat till hus eller radhus och ska sköta trädgårdsarbetet för första gången? Innan du börjar plantera blommor och liknande är det bra att se över dina trädgårdsredskap. De kan behöva lite extra kärlek efter att ha stått i en redskapsbod hela vintern. Börja därför med att göra rent dem och eventuellt olja in dem. Om du har ett växthus på din gård är det även viktigt att städa detta och göra det klart för ännu en säsong.

Klipp dina växter och plantera nytt

När du har sett över trädgårdsredskapen är det dags att klippa ned växterna som har vissnat under vintern. Perenner är ett bra exempel på detta. Genom att dela dessa på mitten kommer de få nytt liv och blomma upp igen under våren. Om du har rosor bör du även beskära dessa samt vattna alla dina buskar. Det är också hög tid att fundera över vilka blommor du vill plantera under sommaren och kanske göra en inköpslista innan du beger dig till blomsterbutiken.

Få hjälp att sköta om dina växter

Vi vet alla att det kan vara väldigt hektiskt att sköta om en trädgård och plantor i allmänhet. Det är lätt hänt att livet kommer emellan och man glömmer vattning eller andra skötselråd. Lösningen på detta är appen Planta som du kan ladda ner via Getplanta.com och som i nuläget finns tillgänglig till Iphone. Den är även perfekt för dig som har växter i din lägenhet eller inne i huset. Denna app identifierar dina olika plantor och påminner dig när det är dags att vattna eller ta hand om dem på något annat sätt. Eftersom de flesta av oss alltid har mobilen nära till hands så kommer det inte finnas någon ursäkt till att inte ta hand om sina plantor och växter.

Lagom att starta kring valborg

De flesta trädgårdsexperter väljer att starta runt valborg med att påta i trädgården. Om du har ett växthus är det hög tid att plantera olika fröer som till exempel salladslök eller sallad. När du ska köpa frön bör du inte ta det billigaste alternativet eftersom de ofta har svårare att spricka. Om det har varit en hård vinter med mycket snö måste man även reparera trädgården och de skador som har uppstått. Det kan till exempel handla om grenar som har knäckts eller som växer huller om buller efter det hårda vintervädret. Du kan enkelt beskära dina träd i den form som du vill ha dem. Även buskar som blivit platta och tilltufsade bör klippas ned så de kan växa upp på nytt i en fin form.

About niclas