Smart utebelysning

nov
09

Smart utebelysning

Under mörka kvällar kan det vara extra skönt och trevligt med en upplyst trädgård utanför huset. Det är dessutom praktiskt och ljuset ger en del skydd mot inbrott. Men vad är bra att tänka på när du ska sätta upp din utebelysning?

Fjärrstyr belysningen

Genom att ansluta din utebelysning till strömbrytare för smarta hem kan du fjärrstyra din belysning via till exempel din mobiltelefon. Det är behändigt om du är på annan ort, eller om du vill se till att belysningen är tänd om du kommer hem sent. Det är också smidigt om du kanske hör ett ljud ute i trädgården och du gärna vill se vad det är som låter.

Välj energismarta lampor

Genom att välja energismarta lampor sparar du både pengar och miljö. Lamporna drar inte lika mycket energi och i regel håller de också längre. Utebelysningen kan annars kosta en del pengar att ha igång eftersom den under mörka årstider är tänd relativt mycket.

Tänk på belysningens placering

Innan du sätter upp belysningen bör du fundera över vad den egentligen har för syfte. Är det en gång som ska lysas upp för att du ska se var du går behövs givetvis kraftigare belysning än om det är en prydnadsbuske som ska få lite ljus underifrån. Starkare lampor som gör att eventuella inkräktare syns skrämmer också bort dem. En liten prydnadslampa har inte samma effekt. Dock kan små och lite svagare lampor användas för att lysa upp intressanta delar på fasaden, eller för att dekorera häckar och andra uteväxter.

Belysning styrd av sensorer

Ett bra alternativ är också att sätta rörelsesensorer på belysningen. Då tänds den när något eller någon rör sig inom sensorns område. Det sparar pengar om du har riktigt starka lampor i någon del av trädgården. Du kan också lätt se om någon rör sig utanför. Då tänds lamporna. Det finns också särskilda sensorer som känner av mörker eller ljus. Om du har en lampa som är lite svår att tända kan du välja en sådan lampa. Då slår du helt enkelt på strömbrytaren och så tänder lampan sig själv när det blir mörkt. När sensorn sedan känner av ljuset släcks lampan.

About niclas