Skaffa rätt bevattningsredskap

dec
02

Skaffa rätt bevattningsredskap

För att växter ska kunna leva behöver de vatten. Hur mycket beror dels på vilken sort det är, dels på väderförhållandena. En kaktus behöver knappt något vatten alls medan en hortensia är rejält törstig. En bougainvillea vill gärna ha lite vatten varje dag medan pelargoner helst ska genomdränkas efter att jorden har torkat helt mellan varven.

Oavsett om du har en stor odling på gång eller en liten blomsterrabatt, en vacker gräsmatta eller några krukor på balkongen är det viktigt att du har rätt redskap för bevattning. Det gör skötseln av dina växter så mycket enklare om du kan vattna dem lätt och hos Rörfokus.se hittar du allt som du kan tänkas behöva. Här kan du läsa om några exempel på bevattningstillbehör som kan göra ditt och dina växters liv så mycket enklare.

Sprinklerpistol

Med handen på hjärtat är det här nog det roligaste redskapet för bevattning som finns. Det är det närmaste du kan komma barndomens vattenpistoler och pistolen har flera inställningar som påverkar hur vattenstrålen beter sig. Genom att vrida på sprinklerpistolens munstycke reglerar du strålläget och kan till exempel välja en hård stråle med stor räckvidd eller ett fint duggregn för dina känsligare plantor. Sprinklerpistolen kopplas enkelt till en vattenslang av den längd du kräver och skulle det vara så att du behöver nå riktigt långt kan du koppla den till en slangvagn. Fungerar också utmärkt när du vill tvätta bilen, svalka hästens ben eller jaga busiga illbattingar på varma sommardagar. Det finns även vanliga munstycken som du kan sätta på en slang men, som sagt, med en sprinklerpistol blir jobbet så mycket roligare.

Sprinklersystem

För dig med gräsmatta eller större odlingar är det bra att ha ett sprinklersystem som kan täcka stora ytor på en och samma gång. Om du har planterat frön till gräsmattan behövs daglig bevattning och när mattan väl växt till sig måste du vattna den rejält minst två gånger i veckan när det inte regnar. Eftersom gräsrötter kan vara ganska känsliga är ett bra tips att att låta sprinklern stå på i ett par timmar då och då, istället för att vattna lite varje dag. Beroende på hur stor yta som ska bevattnas kan du skaffa flera munstycken eller avlånga sprinklers för så jämn fördelning som möjligt.

Lär dig om växterna

Om du är ny på trädgårdsodling är det viktigt att du läser på lite grann om saker som skötsel och vilka växter som trivs tillsammans. Det finns många vanliga fallgropar och just bevattningen är en klassisk sådan. Ju mer erfaren du blir desto bättre kommer du kunna “läsa av” dina växter och se om de är nöjda eller har fått för mycket/lite vatten. Du kommer snabbt upptäcka hur kul det är att odla och sköta om din trädgård och det är fantastiskt lärorikt för barnen. Bra bevattning är en av grundstenarna och med dina smarta redskap kommer den gå som en dans.

About niclas